czas przygotowania: 60 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (5 porcje):

1 kg piersi z kurczaka lub indyka, 50 dag cebuli, 20 dag suszonych śliwek, 10 dag rodzynek, 3 łyżki sosu sojowego, 1,5 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki cynamonu, sok z 1/2 cytryny, olej, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Mięso myjemy, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na pozostałym tłuszczu. Posypujemy solą, pieprzem i kurkumą.
  3. Piekarnik nagrzewamy do około 200
  4. Śliwki i rodzynki opłukujemy i odsączamy. Układamy na cebuli. Cebulę z bakaliami posypujemy pozostałymi przyprawami i polewamy sosem sojowym i sokiem cytrynowym.
  5. Na wierzchu układamy kurczaka i zapiekamy pod przykryciem około 30 min podlewając niewielką ilością wody.
Lubię kiedy potrawa zaskakuje mnie swoim smakiem tak bardzo, że od razu zaczynam dociekać w czym tkwi jego tajemnica. W tym przypadku to ciekawa kompozycja przypraw sprawia, że smak tego dania jest taki intrygujący, no bo przecież samo wykonanie jest banalnie proste! Kurczaka na sposób wschodni koniecznie trzeba podawać z ryżem basmati, sałatą ze śmietaną na słodko lub mizerią.
Print Friendly

Zobacz także: