czas przygotowania: 90min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

2 filety z kurczaka, 50 g świeżo startego imbiru, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju sezamowego, mąka ziemniaczana, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Kroimy kurczaka na dużą, równą kostkę.
  2. Robimy marynatę z imbiru, czosnku, sosu sojowego i oleju sezamowego. Dodajemy ją do kurczaka i dokładnie razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na przynajmniej jedną godzinę.
  3. Rozgrzewamy dużą ilość oleju (tak aby kostka kurczaka była w nim zanurzona co najmniej do połowy), a kurczaka obtaczamy w mące ziemniaczanej.
  4. Smażymy aż kurczak nabierze złocistej barwy. Odsączamy go na papierowym ręczniku. Podajemy na sałacie z zielonym ogórkiem i piórkami czerwonej cebuli polanymi sosem winegret.
Kara Age to, jak dla mnie, najlepsze japońskie danie poznańskiej cafeterii Post Office. Dlatego postanowiłam je sama zrobić. Smakuje wyśmienicie i jest idealnym, szybkim daniem lunchowm.
Print Friendly

Zobacz także: