Uwielbiam wrzesień! To, zaraz po maju, mój ulubiony miesiąc w roku. Byłam dzisiaj na największym targu w Toruniu i bogactwo warzyw, owoców, ziół i kwiatów przyprawiło mnie o zawrót głowy. Nakupowałam tyle ile zdołałam unieść, a była w tym, między innymi, cała dynia! Oto do czego ją wykorzystałam:

czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

1 pierś z kurczaka, 2 duże cebule, 2 duże ziemniaki, kawałek dyni (około 0,5 kg), 2 ząbki czosnku, 1 litr bulionu drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka tymianku, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki dobrego oleju

WYKONANIE:

  1. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, wkładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Cebulę, ziemniaki i dynię obieramy i  również kroimy w dużą kostkę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka, zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i przekładamy do garnka.
  4. Na pozostałym oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, przekładamy do garnka.
  5. Na patelni jeszcze podsmażamy ziemniaki, w razie potrzeby dolewamy do nich trochę oleju i również przekładamy do garnka.
  6. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy około 5 minut.
  7. Następnie dorzucamy do garnka dynię i wszystko razem gotujemy do miękkości.
  8. Podajemy z makaronem.


 

 

Print Friendly

Zobacz także: