klopsiki

Wiem, wiem, że święta mi się pomyliły, ale akurat miałam w lodówce przepiórcze jajka, które trzeba było zużyć, bo wieczne nie są i na przekór zrobiłam danie Wielkanocne. To są takie prawie jajka po szkocku, chociaż te się robi z jaj kurzych, dlatego „prawie”. Mięso mielone doprawiłam w mój ulubiony sposób, czyli wg przepisu na chińskie chrupiące pulpety mięsne Katarzyny Pospieszyńskiej. I sukces! Pyszne wyszły te kulki! U mnie były na obiad, podane na ciepło z ziemniakami i brukselką ale są smaczne również na zimno, jako przystawka, czy przekąska. Jeśli nie na święta to można wykorzystać ten pomysł na Sylwestra. Uff… jakoś wybrnęłam z tej sytuacji.
okuchnia okuchnia3-4 osoby okuchnia30 min
  • 1/2 kg chudej, mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko kurze
  • 18 jajek przepiórczych
  • 1 mała cebula
  • kawałek korzenia imbiru (około 1 cm)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • duża szczypta chili
  • szklanka oleju do smażenia

 

  1. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu wkładamy je do wrzątku i gotujemy 5 minut. Schładzamy zimną wodą i obieramy ze skorupek.
  2. Cebulę obieramy i drobno kroimy, a imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  3. Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy: cebulę, imbir, jajko kurze, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, sól i chili. Mieszamy na jednolitą masę i sprawdzamy jej konsystencję. Masa powinna być zwięzła i lepka. Jeśli taka nie jest to dodajemy bułkę tartą. Najlepiej jest dodawać po łyżce i wyrabiać, żeby kontrolować lepkość masy.
  4. Gdy masa mięsna jest gotowa to bierzemy około dwóch łyżek masy, robimy kulkę, rozgniatamy na dłoni na placuszek, na środku kładziemy jajko, oblepiamy je mięsem i tworzymy kulkę. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy do niego kulki mięsne i zmniejszamy płomień. Smażymy na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż mocno się zrumienią. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju.
  6. Podajemy na ciepło lub na zimno.

klopsiki_

Print Friendly

Zobacz także: