Mimo, że moje kulki Rafaello nie są idealnie takie same jak ich firmowy pierwowzór to wyglądem wcale od niego nie odbiegają, zaryzykowałabym stwierdzenie, że smak jest nawet lepszy, a przyjemność własnoręcznego lepienia kulek jest nieporównywalna do dokonania zakupu w sklepie. Dla oszczędnych istotna będzie również znaczna różnica cenowa działająca na korzyść naszych kulek oczywiście :)

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (około 30 kulek):

1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, 300 g wiórków kokosowych, 100 g migdałów, 1 łyżeczka kardamonu w proszku

WYKONANIE:

  1. 3/4 ilości wiórków, kardamon i mleko mieszamy w misce do uzyskania zwartej ale elastycznej masy, którą następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny (chodzi o to aby wiórki nasiąkły mlekiem i stały się wilgotne).
  2. Migdały zalewamy gorącą wodą i obieramy ze skórki.
  3. Masę kokosową wykładamy na suchą i ciepłą patelnię i podgrzewamy przez 10 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając (trzeba uważać aby wiórki się nie zrumieniły, bo zrobią się żółte).
  4. Mokrymi dłońmi formujemy z ciepłej masy kulkę, w której umieszczamy migdałek. Kulkę obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych.
  5. Kulki odstawiamy w chłodne miejsce aby zastygły.


Print Friendly

Zobacz także: