O sukcesie tradycyjnych przepisów świadczą lata ich popularności. Gotowane przez pokolenia nie podlegają żadnym modom. W dniach kulinarnej niemocy twórczej są niezastąpione – gwarantują pewny sukces!

czas przygotowania: 120 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 udko z kurczaka, 1/2 kg żołądków drobiowych, pęczek włoszczyzny, 4 średniej wielkości ziemniaki, 6 łyżek kaszy jaglanej, garść suszonych grzybów, pęczek natki pietruszki, 1/2 kubka kwaśnej śmietany 12%, 1 łyżka mąki, sok z połowy cytryny,  3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz mielony do smaku

WYKONANIE:

  1. Udko z kurczaka i włoszczyznę wkładamy do garnka – jedną marchewkę kroimy drobno, a resztę warzyw wkładamy w całości. Dodajemy grzyby, listki laurowe, ziele angielskie, cukier, sól, pieprz ziarnisty i gotujemy wywar.
  2. Żołądki drobiowe oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy.
  3. Po zagotowaniu żołądki odcedzamy, przepłukujemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy do miękkości.
  4. Miękkie żołądki kroimy w kawałeczki, dodajemy do zupy wraz z kaszą.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do zupy.
  6. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
  7. Śmietanę mieszamy z mąką i szczyptą soli, rozrzedzamy paroma łyżkami zupy i wlewamy do garnka.
  8. Pietruszkę kroimy drobno i dodajemy do zupy.
  9. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem mielonym.


Print Friendly

Zobacz także: