Kruchy-placek-z-rabarbarem__

Miałam ochotę na ciepłe, pachnące ciasto z owocami, a w związku z tym, że na razie jedynym dojrzałym  „owocem” na mojej działce jest rabarbar to jakby nie patrzeć wyboru nie było… i bardzo dobrze się stało, bo tak udanego ciasta robioneg naprędce dawno nie jadłam. Pachnące, chrupiące, z pysznym słodko – kwaskowym podpiekanym rabarbarem. Najlepiej smakowało na ciepło, aż żałuję, że nie miałam w domu lodów, bo by bardzo pasowały, ale ten wypiek nie był szczególnie zaplanowany, więc nie byłam odpowiednio przygotowana. Na następny dzień ciasto trochę nasiąknęło wilgocią rabarbaru i już nie było takie doskonałe, więc lepiej zjeść go w dniu pieczenia. Dlatego podaję proporcję na małą blaszkę (20×25 cm).
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia45 min łatwe
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru białego do wypieków
  • 2 łyżki cukru pudru + cukier do posypania
  • 15 dag mąki pszennej tortowej
  • 10 dag masła (1/2 kostki)
  • 1 żółtko
  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
  2. Rabarbar myjemy, zdejmujemy łykowatą skórkę i kroimy w dwucentymetrowe kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zasypujemy białym cukrem, mieszamy aby cukier pokrył wszystkie kawałki i wstawiamy do piekarnika, żeby rabarbar puścił sok. Zajmuje to około 10 minut w nagrzanym piekarniku.
  3. Podpieczony rabarbar osączamy na sicie i pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Na stolnicy siekamy masło z mąką i cukrem pudrem (2 łyżki), a następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Zagarniamy ciasto ze stolnicy i ściskamy w kulę tak długo, aż stanie się jednolite. Wtedy przekładamy je do miseczki i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  5. Ciasto wyjmujemy z lodówki i odcinamy z niego 1/3 i tę część ponownie wkładamy do lodóki. Pozostałe ciasto, czyli 2/3, rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt (lub okrąg) dopasowany kształtem do naszej foremki. Ja użyłam foremki prostokątnej o wymiarach 20×25. Na większą blaszkę trzeba zrobić więcej ciasta i rabarbaru. Wałek należy przed wałkowaniem oprószyć mąką bo inaczej ciasto będzie się mocno do niego kleić.
  6. Piekarnik znowu nagrzewamy do 200 st. C.
  7. Pergamin z ciastem przekładamy do foremki i podpiekamy w piekarniku przez 15 min.
  8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i układamy na nim równomiernie rabarbar.
  9. Pozostałe ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej obficie mąką stolnicy. Kroimy na paski szerokości 1 cm. Przykrywamy paskami wierzch ciasta układając je w kratkę.
  10. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż się zarumieni.
  11. Gdy lekko przestygnie to posypujemy je cukrem pudrem i delektujemy się jego wybornym smakiem.

Kruchy-placek-z-rabarbarem_

Print Friendly

Zobacz także: