Królik rzadko gości na polskich stołach, więc może warto go zrobić właśnie od święta…? Mięso królika jest białe, kruche, delikatne w smaku i praktycznie pozbawione tłuszczu. Najlepiej smakuje z aromatycznymi sosami. Będąc w sklepie ogrodniczym natknęłam się na półkę z polskimi winami… Tak, tak, wina były w sklepie ogrodniczym. Zakupiłam na spróbowanie butelkę wina śliwkowego i jak tylko go spróbowałam to już wiedziałam co dobrego z nim można zrobić – królika w sosie śliwkowym, a oto ten przepis:

czas przygotowania: 2 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4 osoby)

  • 1 królik
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2 szklanki polskiego wina śliwkowego
  • oliwa do smażenia
  • suszony tymianek
  • liście laurowe
  • sól i pieprz mielony

WYKONANIE:

  1. Królika myjemy i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. W brytfannie lub dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oliwy i obsmażamy na niej kawałki królika.
  3. Przyrumienione mięso zalewamy dwiema szklankami wina, dodajemy śliwki suszone i kilka liści laurowych.
  4. Mięso dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie.
  5. W razie potrzeby sos zagęszczamy kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki.
PORADY:
  1. Najlepiej do tego dania pasuje ryż oraz sałata ze śmietaną lub mizeria.
Print Friendly

Zobacz także: