Ziemniaczane krokiety to obowiązkowe danie wigilijne w moim rodzinnym domu od czasu, gdy zagościła w nim włoska książka kucharska. Ta typowa, sycylijska przystawka świetnie się sprawdza jako polskie danie wigilijne, a to dlatego, że:
a) jest z ziemniaków,
b) jest bez mięsa,
c) bardzo pasuje do sosu grzybowego.

czas przygotowania:  1 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1 kg ziemniaków klasy C (odmiany: Anielka, Arkadia, Aster, Barycz, Bryza, Ibis, Karlena, Koral, Kos, Lena, Mila, Salto)
  • 200 g tartego sera pecorino
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  1. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Odcedzamy, osuszamy i ugniatamy ubijaczką do ziemniaków na gładkie puree.
  3. Pietruszkę drobno siekamy i wraz z przyprawami i serem dodajemy do ziemniaków.
  4. Wszystko razem dokładnie mieszamy i czekamy, aż ostygnie.
  5. Z chłodnej masy formujemy krokiety, obtaczamy w mące.
  6. Na patelni rozgrzewamy około 1 cm oleju i smażymy w nim krokiety rumieniąc je z każdej strony.
  7. Wyciągamy łyżką cedzakową na papier kuchenny aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Podajemy gorące.
Print Friendly

Zobacz także: