facebook

zupa-z-pasternaku_

Pasternak to roślina uprawna z rodziny selerowatych. W Polsce występuje dziko ale jest też uprawiana jako warzywo. Korzeń pasternaku jest bardzo podobny do pietruszki – wizualnie i smakowo, więc często z nią mylony. Organizatorzy Master Chef’a wiedzieli o tym doskonale i podstępnie wykorzystali ten fakt przeciwko uczestnikom. Jeden po drugim padali ofiarą pasternaku. Krzyczałam do telewizora, że to NIE JEST PIETRUSZKA!!! Nie usłyszeli…

A ja tej wiosny wysiałam sobie rządek pasternaku i właśnie zebrałam dorodny pęczek. Pasternak zbiera się po pierwszych przymrozkach, bo dzięki niskiej temperaturze staje się słodki i orzechowy w smaku, bo zawarta w nim skrobia zmienia się w cukier (podobnie dzieje się z brukselką). Jak to dobrze mieć swój ogródek. Dzięki niemu wiem co jak rośnie i jak wygląda i nie dałam się złapać w pasternakową pułapkę. 

Kupując pasternak należy wybierać korzenie średniej wielkości, jędrne, bez brązowych przebarwień, bo przerośnięty pasternak jest łykowaty, a nawet zdrewniały. Przechowuje się je go jak inne warzywa okopowe, czyli w domowych warunkach trzeba go po prostu trzymać w lodówce. Najsmaczniejszy jest pieczony lub gotowany, raczej nie je się go na surowo tylko dodaje do zup, gulaszów i zapiekanek. Ja ugotowałam z mojego pasternaku krem doprawiany kminkiem i podałam go z chipsami jabłkowymi. Wyszła fajna, jesienna zupa. Chipsy jabłkowe są znakomite, więc zalecam zrobić ich tyle, ile blach z nimi wlezie do piekarnika. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w słoju lub puszce, ale jak to z chipsami bywa, zjada się je jednorazowo w każdej ilości, więc pewnie nie będziecie mieć problemu z ich przechowywaniem.

okuchnia okuchnia4-5 osób okuchnia
zupa – 75 min chipsy – 3 h
NA BULION:

  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 2 marchwie
  • 2 litry wody
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

NA ZUPĘ:

  • 2 litry bulionu
  • 0,5 kg pasternaku
  • 0,4 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • sól i pieprz do smaku

NA CHIPSY:

  • 3 duże, słodkie jabłka
  • 1 cytryna

 

  1. Zaczynamy od przygotowania chipsów. Z jabłek wycinamy gniazda nasienne najlepiej za pomocą specjalnej drylownicy do jabłek (unikam nadmiaru kuchennych gadżetów ale to jest małe i przydatne narzędzie). Następnie jabłka kroimy w cienkie plastry (nie grubsze niż 2 mm). Plastry natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny z dwóch stron, żeby nie ściemniały.
  2. Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na nich jabłka. Wstawiamy do piekarnika i suszymy w niskiej temperaturze z włączonym termoobiegiem i uchylonymi drzwiczkami, aż powstaną chrupiące chipsy.
  3. W czasie suszenia chipsów możemy nastawić bulion na zupę. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w duże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż warzywa będą bardzo miękkie.
  4. Czas na przygotowanie składników zupy. Pasternak obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i wrzucamy na nie cebulę. Smażymy ją mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy pasternak i smażymy całość dalej, aż warzywa się ładnie zrumienią. Wtedy dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i kminek roztarty w moździerzu.
  6. Warzywa z patelni przekładamy do garnka, dodajemy ziemniaki i zalewamy przygotowanym bulionem. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  7. Zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Podajemy z chipsami jabłkowymi.

zupa-z-pasternaku

 

pasternak

Print Friendly

Zobacz także: