kozi twarożek cytryna rzodkiewka tymianek

Zdobyłam od znajomych hodowców prawdziwy twaróg z koziego mleka. Jest lekko strawny, ma dużo witamin i mikroelementów oraz zawiera o wiele mniej laktozy niż twaróg krowi, co jest ważna dla osób na nią uczulonych. Ma też specyficzny smak i już kiedyś bardzo pasowała mi do niego cytryna. Dodałam jeszcze tylko to czego pełno mam w grządkach czyli rzodkiewkę. Ta z ziemi jest ostra i piekąca więc wszystko się idealnie uzupełniało.

Taki schłodzony twarożek podany na grzankach jest świetną przekąska zarówno o poranku, wieczorem jak i na popołudniowy lunch. Jest zdrowy, lekki i orzeźwiający. Jadłam go wczoraj po 20stej i wcale nie liczyłam kalorii!

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 200 g świeżego, koziego twarogu
  • 6 rzodkiewek
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
  • łyżka oliwy
  • sok z połówki cytryny
  • odrobina skórki z cytryny
  • tymianek cytrynowy
  • tymianek
  • biały pieprz i sól morska do smaku

WYKONANIE:

  1. Twaróg mieszamy ze śmietaną i łyżką oliwy na jednolitą masę.
  2. Dodajemy sok i startą skórkę z cytryny.
  3. Rzodkiewkę ścieramy na grubej tarce i łączymy z twarożkiem.
  4. Dodajemy zioła a następnie doprawiamy pieprzem i solą.
  5. Podajemy na grzankach i sałacie.
Użyłam dwóch rodzajów tymianku. Tymianek cytrynowy, gdyż ma naprawdę fajny, cytrusowy aromat i zwykły tymianek, aby nadać twarożkowi ziołowy posmak.

kozi twarożek cytryna rzodkiewka tymianek

Print Friendly

Zobacz także: