kopytka_z_kurkami

Niedzielny spacer po lesie zaowocował, a raczej zagrzybił, kurkami. To nasze pierwsze w tym roku grzybowe zbiory. Śmietanowy sos kurkowy to doskonały klasyk ale chciałam go podkręcić jakimś ciekawym ziołem. Przetestowałam smaki wszystkich ziół, które mam na balkonie i zdecydowanie najbardziej spodobała mi się szałwia. Nie przytłumiła aromatu grzybów ale dodała drugą nutę smakową. Sos nabrał charakteru i dostał pazura, o który mi chodziło.Kopytka zawsze robię w/g proporcji z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”. Tutaj nie ma co wymyślać i kombinować, kiedy przepis podstawowy jest bezdyskusyjnie najlepszy. Zatem do dzieła!
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia45 min
NA SOS:

  • 300 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 200 g słodkiej śmietanki kremówki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 6 dużych listków szałwii
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • ser do posypania – użyłam grana padano, może być mazuriano, pecorino, parmezan

NA KOPYTKA:

  • 1 kg ugotowanych, ciepłych ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 350 – 400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
  • sól do smaku (około 1/2 łyżeczki)
  1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, 350 g mąki i sól. Mieszamy, najlepiej ręką, na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto jest jeszcze bardzo lepkie to dosypujemy po trochu mąki, aż powstanie jednolita, tylko leciutko lepiąca się masa.
  2. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i wytaczamy wałeczki na grubość palca. Wałeczek lekko spłaszczamy palcami i kroimy ukośnie, w kawałki o długości 3 cm.
  3. W dużym garze zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej kopytka. Gotujemy pół minuty od ponownego zagotowania się wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.
  4. Kurki myjemy krótko pod bierzącą wodą i odsączamy na sicie.
  5. Cebulę i szałwię drobno siekamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie cebulę z szałwią. Smażymy mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy kurki i smażymy dalej mieszając, aż grzyby zmiękną.
  7. Do sosu dolewamy najpierw słodką śmietankę, a potem kwaśną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem, aż smaki się przenikną.
  8. Do gotowego sosu dodajemy kopytka i je w nim podgrzewamy.
  9. Podajemy posypane tartym serem i ozdobione listkami szałwii.

kopytka_z_kurkami_

Print Friendly

Zobacz także: