Dawno nic nie pisałam, a wszystko przez deszcz! Chwasty rosną jeszcze szybciej niż warzywa. Cieszyłam się, że nie muszę tak często podlewać ale musiałam zamienić tę czynność na wyrywanie chwaściorów i gracowanie. Sama nie wiem co jest gorsze 😉 Ale takie zajęcie daje mi dużo satysfakcji, a po pracy na świeżym powietrzu wszystko jeszcze lepiej smakuje.

Na sobotnią przekąskę zrobiłam kotleciki z okrasy z gęsi zwanej Przysmakiem po Kaszubsku, którą kupiłam na kiermaszu pod hasłem: „Lista Produktów tradycyjnych”, który już jakiś czas temu odbył się w Toruniu. Jest to rodzaj smarowidła z surowego mięsa gęsi, które, jak się okazało, można wykorzystać na wiele sposobów np. zrobić klopsiki lub kotlety. Ja dodałam jedno jajko, ok. 3-4 łyżek świeżo startej bułki i tyle. Okrasa jest już bardzo fajnie doprawiona solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Wystarczy uturlać małe klopsiki, usmażyć na oleju i podać. Z czym? Oczywiście z ogórkami małosolnymi własnej produkcji.
Mam kilka krzaków ogórków co mi wystarcza na regularne nastawianie słoika małosolnych. Zawsze wychodzą nieziemsko aromatyczne. 

KLOPSIKI

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 1/4 kg okrasy z gęsi
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startej bułki pszennej
  • 4 ogórki małosolne
  • olej do smażenia

WYKONANIE:

  1. Okrasę mieszamy z jajkiem i bułką, aż powstanie jednolita masa mięsna.
  2. Z masy robimy małe klopsiki, wielkości dużego orzecha włoskiego.
  3. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju.
  4. Klopsiki smażymy ze wszystkich stron do zrumienienia.
  5. Wykładamy je na ręcznik papierowy aby osączyć z tłuszczu.
  6. Ogórki kroimy w kawałki i nadziewamy na wykałaczki wraz z klopsikami.
  7. Podajemy na ciepło lub na zimno jako przystawkę.
OGÓRKI MAŁOSOLNE

czas przygotowania: 2 – 3 dni

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (słoik 3 litry):

  • około 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych)
  • pęczek przerośniętego kopru
  • mały korzeń chrzanu wraz z liśćmi
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • kilka gałązek świeżego estragonu
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 2 litry wody

WYKONANIE:

  1. Zagotowujemy dwa litry wody wraz z solą i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Ogórki  koper, estragon i chrzan myjemy.
  3. Czosnek obieramy.
  4. Połowę kopru, estragonu, liści laurowych i liści chrzanu wkładamy na dno słoja.
  5. Ogórki układamy w słoiku pionowo i przetykamy czosnkiem oraz kawałkami korzenia chrzanu.
  6. Na wierzchu układamy pozostałe dodatki.
  7. Całość zalewamy zimną zalewą.
  8. Aby ogórki nie wypływały do góry przygniatamy je sparzonym kamieniem.
klopsiki z ogorkiem malosolnym
Poniżej mała relacja z działki. Kalafiory i kapusta już zawiązują główki, pomidory rosną i czekam, aż zaczną dojrzewać, a z agrestu i porzeczek już wiem co zrobię, ale na razie to tajemnica 😉
 
 
Print Friendly

Zobacz także: