Klopsiki z białej kiełbasy w kremowym sosie chrzanowymCzasami mam ochotę zjeść coś typowo polskiego.
– Biała kiełbasa?
– Pewnie!
– Z czym najlepiej smakuje?
-Oczywiście z chrzanem.
Inspiracją był sos boloński z klopsikami z surowej kiełbasy zrobiony przez Jamiego Oliviera. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zrobiła tego po swojemu!

czas przygotowania: o,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 4 białe, surowe kiełbasy
  • 1/4kostki masła
  • szklanka śmietany zakwaszanej
  • 18%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • olej słonecznikowy
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Białą kiełbasę obieramy z flaczka, formujemy z niej małe klopsiki i smażymy na oleju.
  2. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego chrzan następnie mieszamy.
  3. Dodajemy śmietankę, podgrzewamy jeszcze trochę i doprawiamy do smaku sola i pierzem.
  4. Dodajemy do sosu klopsiki i dalej podgrzewamy aż smaki się połączą.
Takie klopski idealnie pasują do gotowanych ziemniaczków i surówki z marchewki ale jako przekąśkę, można je zjeść z bagietką

Klopsiki z białej kiełbasy w kremowym sosie chrzanowym

 

 

Print Friendly

Zobacz także: