klopsiki w sosie z leśnych grzybów

Klopsiki z mielonej wołowiny z dodatkiem bekonu podsmażanego z cebulą w aromatycznym sosie z leśnych grzybów.

Do wołowiny dodałam drobno pokrojonego i podsmażonego, wraz z cebulą, bekonu żeby mięso nie było takie suche. Wołowinę kupiłam w kawałku i poprosiłam o zmielenie, dzięki temu wiem, co w tym mielonym się kryje. Sos zrobiłam z leśnych grzybów ze swojego zbioru, suszonych i mrożonych (głównie borowików) oraz ze sporej ilości suszonego tymianku (też ze swoich zbiorów). Jeśli nie macie własnych zapasów, to mrożone grzyby można zastąpić pieczarkami, najlepiej tymi brunatnymi, jednocześnie dodając więcej grzybów suszonych. Sos zabieliłam słodką śmietanką, a jeśli ktoś lubi gęste sosy to można śmietanę, przed dodaniem, wymieszać z łyżką mąki.

Do takiego grzybowego sosu zdecydowanie najbardziej pasuje kasza i ostra w smaku surówka, np. z marchwi lub buraczków tartych z chrzanem.

czas przygotowania: 2 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 – 5 osób):

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 200 g bekonu lub wędzonego boczku
  • 2 duże cebule
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 200 g grzybów świeżych lub mrożonych (borowiki, podgrzybki lub pieczarki)
  • 1 jajko
  • 100 g słodkiej śmietanki 30%
  • kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Suszone grzyby kruszymy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować klopsy i zalewamy 500 ml (2 szklanki) wody, dodajemy tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Garnek przykrywamy i ustawiamy na najmniejszym ogniu.
  2. Bekon lub boczek oraz jedną cebulę kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na patelni, aż cebula się zeszkli.
  3. Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy podsmażony bekon i cebulę, jajko, sól i pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Z mięsa lepimy klopsiki średniej wielkości.
  4. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy klopsy z obu stron na dużym ogniu. Zdejmujemy z patelni na talerz i trzymamy w cieple.
  5. Drugą cebulę kroimy w dużą kostkę.
  6. Na pozostałym po smażeniu klopsów tłuszczu podsmażany cebulę, a kiedy się zeszkli dodajemy świeże grzyby i całość razem przesmażamy około 3 – 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka.
  7. Wraz z grzybami dodajemy klopsy i całość dusimy na malutkim ogniu pod przykryciem około 45 minut do godziny.
  8. Przed podaniem sos zabielamy śmietanką i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

klopsiki w sosie z leśnych grzybów

Print Friendly

Zobacz także: