To jest przepis na taką klasyczną bułkę drożdżową, tylko lekko słodką, więc pasuje do niej świeże masło i konfitury o ulubionym smaku.  Mi się kojarzy z dzieciństwem, bo moja mama często taką piekła z tą tylko różnicą, że ją wyrabiała ręką, a nie mikserem…

czas przygotowania: 90 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

50 dag mąki, 6 dag masła, 4 dag cukru, 250 ml mleka, 2 jajka, 3 dag świeżych drożdży, szczypta soli

WYKONANIE:

  1. Masło rozpuszczamy w mleku, pozostawiamy, aż będzie tylko lekko ciepłe i wtedy rozpuszczamy w nim drożdże.
  2. Do pojemnika od miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy 1 jajko i wlewamy mleko z rozpuszczonymi w nim składnikami.
  3. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralną końcówką), aż utworzy jednolitą masę.
  4. Przykrywamy je ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości. Najlepiej postawić je nad piekarnikiem, który zaczniemy rozgrzewać do temperatury 170 st.C.
  5. Prostokątną foremkę do ciasta (moja miała wymiary 11 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto.
  6. W miseczce roztrzepujemy 1 jajko z odrobiną mleka i za pomocą pędzelka lub palców smarujemy nim ciasto.
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż nabierze złotego koloru jak to na zdjęciu (około 40 min.).


Print Friendly

Zobacz także: