Karmazyn to ryba o dość suchym mięsie dlatego dobrze jest podać ją z sosem, a holenderski bardzo do ryby pasuje. Wcale nie jest trudny do zrobienia, to co mnie w nim martwi to gigantyczna zawartość cholesterolu, ale przecież nie robimy go codziennie!

czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4 porcje):

4 filety z karmazyna bez skóry, 2 żółtka, 1/4 kostki masła, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Rybę wcześniej rozmrażamy, o ile była mrożona, myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180°C. Pieczemy do zrumienienia.
  2. W rondelku roztapiamy masło.
  3. Żółtka ubijamy z solą i sokiem z cytryny, gdy piana stanie się jasna zaczynamy powolutku dolewać masło nie przerywając ubijania. Na końcu dodajemy pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu.
  4. Rybę podajemy polaną sosem.
 
Print Friendly

Zobacz także: