czas przygotowania: 90 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (3 porcje):

0,5 kg karkówki, 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, oliwa, papryka mielona, sól i pieprz do smaku, folia aluminiowa

WYKONANIE:

  1. Karkówkę myjemy, kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster posypujemy przyprawami.
  2. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w cienkie paski.
  3. Folię drzemy na tyle kwadratów ile mamy kawałków mięsa.
  4. Nagrzewamy piekarnik do około 200°C.
  5. Na każdy kawałek folii wlewamy łyżeczkę oliwy, kładziemy mięso, a na nim trochę cebuli i papryki. Zamykamy foliową paczuszkę z mięsem i układamy na blasze.
  6. Mięso wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę.
Karkówka w folii to przebój kuchni mojej rodziny z Ciechocinka. Każde rodzinne spotkanie nie może się odbyć bez defilady wujka z blachą pełną aluminiowych zawiniątek, a uwalniający się z nich zapach skutecznie „zwołuje” wszystkich do stołu.
Print Friendly

Zobacz także: