okuchnia kapuśniak na wędzonych żeberkach

…i już po Świętach. Mikołaj w tym roku sprawił mi wielką przyjemność wrzucając pod choinkę płyty DVD z  kolekcją filmów Louis de Funes’a. Byłam zaskoczona przeogromnie, bo to zupełnie niespodziewany prezent, choć jestem wierną fanką tego komika to dotąd nie wpadłam na pomysł, żeby sobie taki pakiet sprawić. …no i wiadomo – całe Święta spędziłam na oglądaniu komedii. Którą lubię najbardziej? Odpowiadam bez zbędnego namysłu – „Kapuśniaczek”, zwariowany i głupkowaty, a jednocześnie pełen smutnej prawdy o czekającej na nas wszystkich starości. Na szczęście dobrze się kończy i przyznam się szczerze, że ZAWSZE łezka mi się w oku kręci.
Zatem co ja miałam innego dziś na obiad zrobić jak nie kapuśniak?! Tym bardziej, że zapasy kiszonej kapusty zostały mi jeszcze po świątecznym gotowaniu, a kapustę to ja kupuję na rynku wyborną! Jest taki jeden stragan, do którego w długim ogonku się stoi po kapustę i ogórki kiszone. Mróz i wiatr nikomu w tej kolejce nie straszny, bo nigdzie lepszych kiszonek dostać nie sposób. Kapuśniak na wędzonych żeberkach wraz z suszonymi grzybami, ziemniakami i smażoną kiełbasą to idealna zupa na zimę, rozgrzewająca i pożywna. Po zjedzeniu talerza czy dwóch takiego solidnego kapuśniaku nie pozostaje nic innego jak zacząć wzywać UFO 😉  (Jak ktoś nie wie o co chodzi to MUSI obejrzeć film!)

czas przygotowania:3 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI:

  • 500 g dobrej kiszonej kapusty + 1/2 szklanki soku z kapusty
  • około 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 1 ulubiona kiełbasa nadająca się do smażenia (np. jałowcowa)
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 4 duże ziemniaki (około 1/2 kg)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 garść suszonych grzybów
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren kminku
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie.
  2. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki.
  3. Włoszczyznę myjemy i obieramy, wkładamy do garnka wraz z żeberkami, listkami laurowymi i zielem angielskim, zalewamy 2,5 L zimnej wody i gotujemy na małym ogniu, aż mięso się zacznie rozpadać, a warzywa będą miękkie.
  4. Wyjmujemy warzywa z wywaru, bo są już niepotrzebne.
  5. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  6. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę, gotujemy w wywarze do miękkości.
  7. Kapustę kiszoną kroimy żeby się ją wygodniej jadło i dodajemy do zupy. Wraz z kapustą dodajemy ziarna kminku.
  8. Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na patelni.
  9. Cebulę  obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy wraz z kiełbasą i posiekanymi ząbkami czosnku. Dodajemy do zupy.
  10. Gotujemy, aż kapusta zmięknie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli kapuśniak jest za mało kwaśny to dolewamy po trochu soku z kapusty, aż osiągniemy pożądany efekt. Jeśli kapuśniak jest za gęsty to dolewamy trochę gorącej wody.
okuchnia kapuśniak na wędzonych żeberkach
Print Friendly

Zobacz także: