Kanapki na ciepło ze szparagami i serem raclette

Połączenie szparagów i sera bardzo dobrze się sprawdza, stąd pomysł aby wypróbować go także w postaci kanapek na ciepło. Przygotowałam je z podłużnych ciabatt, zielonych szparagów i sera raclette, który jest stworzony właśnie po to, by go zapiekać. Na zimno ma bardzo przeciętny smak, ale po rozgrzaniu, rozpuszczeniu i zapieczeniu robi się absolutnie fantastyczny.Raclette poznałam będąc we francuskich Alpach ale jest również robiony w Szwajcarii. Można powiedzieć, że jest to ser typowy dla rejonu alpejskiego, a nie dla konkretnego kraju. Używa się go właśnie do wszelkiego typu zapiekanek, także pizzy, ale jest jeszcze inny, specjalny, na niego sposób – grill do raclette. To jest rodzaj elektrycznego grilla, który składa się z płyty grzejnej i małych „patelenek” ustawionych pod płytą. Na płycie opieka się mięso, zazwyczaj drób, ryby i warzywa, a w patelenkach – ser raclette. Potem je się to razem z bagietką i sałatą skrapianą sosem winegret, do tego oczywiście obowiązkowo białe wino.Bardzo fajny sposób na biesiadowanie wspólnie ze znajomymi. Raclette w Polsce jest do kupienia na wagę w Piotrze i Pawle. Czasami pojawia się również w sieci Carrefour i dobrych delikatesach. Nie jest tani ale do naszych kanapek wystarczą dwa grube plastry. Zapłaciłam za nie 7 zł. Warto!

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia30 min b.łatwe
  • 2 podłużne ciabatty
  • 8 – 10 cienkich zielonych szparagów
  • 2 grube plastry sera raclette (około 5-8 mm)
  1. Zagotowujemy garnek osolonej wody.
  2. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5-10 minut. Tak jak lubimy. Wyjmujemy z wody i odsączamy na sicie.
  3. Ciabatty przekrawamy wzdłuż na pół. Na spodniej połowie kładziemy po plastrze sera, a na serze rozkładamy szparagi.
  4. Tak przygotowane połówki ciabatty wkładamy do piekarnika pod grill. Zapiekamy, aż ser nabierze ciemnozłotego koloru.
  5. Przykrywamy górną połową ciabatty i dalej grillujemy, aż pieczywo się z wierzchu przypiecze.
  6. Podajemy gorące.

Kanapki na ciepło ze szparagami i serem raclette

Print Friendly

Zobacz także: