kurki1

Na kurki wybraliśmy się jeszcze przed falą upałów, kiedy ziemia nie była taka przesuszona. Przez ostatnie dni pada, jest ciepło więc może grzybki wyrosną. Zatem przepis, jak nie dziś, to za jakiś czas na pewno się przyda. Kalafior z kurkami pod beszamelem może pełnić rolę samodzielnego, wegetariańskiego dania bądź dodatku do dań mięsnych, szczególnie do pieczonego kurczakaMuszę dodać, że wbrew pozorom ważnym składnikiem jest natka pietruszki, bo pasuje wręcz idealnie. Nie wolno jej pomijać, bo smak będzie niekompletny, o kolorystyce nie wspomnę!
okuchnia okuchnia 2-4 osoby okuchnia1 h
 
  • 1 duży kalafior
  • około 150 g kurek
  • 100 g startego sera cheddar
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • duża garść siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

NA SOS BESZAMELOWY:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 duża łyżka masła (20 g)
  • 1 duża łyżka mąki pszennej (15 g)
  • świeżo tarta gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól i pieprz biały

 

  1. Kalafiora myjemy i dzielimy na kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko – nie może się rozpadać.
  2. Kurki oczyszczamy i podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Gotujemy sos beszamelowy. Rozgrzewamy masło i dodajemy do niego mąkę. Wszystko lekko przesmażamy. Potem stopniowo dodajemy mleko intensywnie mieszając trzepaczką, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Potem jeszcze chwilę gotujemy sos doprawiając go solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodajemy musztardę, połowę startego sera cheddar i mieszamy.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C.
  5. Do żaroodpornego naczynia przekładamy odsączone z wody różyczki kalafiora. Polewamy go sosem beszamelowym, posypujemy kurkami oraz resztą sera cheddar.
  6. Zapiekamy około 20 min, aż wierzch się ładnie przyrumieni.
  7. Przed podaniem obowiązkowo posypujemy natką pietruszki.

kurki2

Print Friendly

Zobacz także: