To mój osobisty, sprawdzony patent na pyszną, aromatyczną kaczkę. Kaczka, jak to kaczka, najlepiej smakuje z buraczkami , a przepis na fajne buraczki na ciepło znajdziecie w dziale „sałatki i surówki”. Smacznego!

czas przygotowania: 150 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

1 kaczka, 1 duże jabłko, 4 mandarynki, 1 łyżka goździków, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka imbiru w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. Kaczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Wyciskamy sok z jednej mandarynki, dodajemy 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu i majeranek. Powstałą papką nacieramy z wierzchu kaczkę.
  3. Jabłko kroimy w kawałki, mandarynki obieramy i dzielimy na ząbki. Owoce przyprawiamy imbirem i cynamonem i wkładamy do kaczki.
  4. Kaczkę układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym piersią do góry.
  5. Cienkim nożykiem nakłuwamy pierś kaczki i w otwory wkładamy goździki.
  6. Kaczkę wkładamy do nagrzanego maksymalnie  piekarnika i pieczemy pod przykryciem około pół godziny.
  7. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 st. C, zdejmujemy pokrywę  i pieczemy do zrumienienia polewając od czasu do czasu kaczkę powstałym sosem (od 1,5 do 2 godzin).


Print Friendly

Zobacz także: