Do dyni miałam kiedyś uraz nabyty w dzieciństwie – moja mama zaprawiała ją na zimę w occie. Szczerze tego nie cierpiałam i właściwie dopiero całkiem niedawno przekonałam się, że dynia wcale nie jest taka zła, byle jej nie wkładać do octu 😉

czas przygotowania: 2,5 h

stopień trudności: dość trudne

SKŁADNIKI (4 osoby):

1 kaczka lub 4 uda kacze, 50 g suszonych fig, kawałek dyni, 1 cebula, 2 marchewki, 1 seler, 2 pomidory, szklanka czerwonego wina, szklanka bulionu drobiowego, 1 łyżka tymianku, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Kaczkę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Wino wlewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do niego kaczkę.
  3. Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy odkrytą przez około 1,5 h.
  4. W czasie pieczenia polewamy ją powstałym sosem.
  5. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę, a figi drobno kroimy. Przekładamy je do kaczki.
  6. Kaczkę wraz z warzywami podlewamy bulionem i garnek przykrywamy.
  7. Dusimy jeszcze w piekarniku do miękkości  (około 0,5 h).

 


 

Print Friendly

Zobacz także: