faszerowany kabaczek
Zbliża się jesień. Czuję to. Gęsi już odlatują, zbieram grzyby w lesie, a mój organizm domaga się mięsa. Całą wiosnę i lato jadłam to co mi wyrosło na działce ale przyszedł czas na coś bardziej pożywnego i kalorycznego. Zapragnęłam mięsa baraniego. Myślę, że jest ono niedoceniane w naszym kraju, nie rozumiem dlaczego. W sklepach go w ogóle nie ma, w niektórych jest na zamówienie, ja kupuję na targu, w sklepie lokalnego rzeźnika. Baraninę przyprawiamy aromatycznymi ziołami, doskonale do niej pasuje czosnek, cząber i mięta. Zapiekana w kabaczku smakuje wybornie. 
 
czas przygotowania: 1 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (2 osoby):
  • 1 kabaczek średniej wielkości
  • 400 g mielonej baraniny
  • 100 g twardego dojrzewającego sera owczego (użyłam sera Mazuriano z ranczo Frontiera)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego cząbru
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • oliwa
  • sól i pieprz
WYKONANIE:
  1. Czosnek, cebulę i zioła drobno siekamy i dodajemy do mięsa wraz z 3 łyżkami oliwy.
  2. Mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy aby przeszło smakiem ziół.
  3. Kabaczek myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ ze środka, układamy w naczyniu żaroodpornym i tak przygotowane łódeczki smarujemy wewnątrz oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Patelnie ustawiamy na dużym ogniu, rozgrzewamy w niej trochę oliwy i szybko przesmażamy na niej mięso.
  5. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę dodajemy do mięsa, a połowę zostawiamy do posypania kabaczków po wierzchu.
  6. Mięso dzielimy na dwie równe części i przekładamy je do połówek kabaczka. Całość polewamy jeszcze oliwą i posypujemy resztą sera.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy 45 minut.
faszerowany kabaczek
Print Friendly

Zobacz także: