Jajko z chrzanowym twarożkiem i rzeżuchą na pumperniklu

Takie śniadania mogłabym jeść codziennie. Niestety musiałabym wtedy wstawać o godzinę wcześniej, wiec na takie rozkosze pozostaje mi tylko weekend. W pracy, z znienawidzona kanapką w ręku będę sobie zerkała na to zdjęcie. Twaróg, chrzan i jajko pasują do siebie idealnie. Twarożek chrzanowy wyszedł wręcz aksamitny. Po dodaniu do niego śmietany i porządnym zmiksowaniu miał konsystencję creme fresh. Jajka najlepiej jak będą ugotowane na półtwardo, wtedy żółtko będzie się delikatnie rozlewało. Do tego pikantna rzeżucha, która nadaje ostrości i jest tak naprawdę wyrazem tęsknoty za wiosną, słońcem i zielenią. Całość podana na mocnym w smaku pumerniklu.
Aha! Zamiast purpelnikla, jeśli ktoś za nim nie przepada, można użyć chleba razowego, tosta z chleba żytniego czy nawet pszenna bułkę. Ilość chrzanu dostosujcie także do swojego gustu, dla niektórych 2 łyżeczki to może być za dużo albo za mało ;-)

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 4-6 jajek
  • 8-12 kromek pumpernikla
  • rzeżucha
  • sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
  1. Zaczynamy od zrobienia aksamitnego twarożku. W tym celu w naczyniu miksujemy na gładka masę twaróg wraz ze śmietaną, chrzanem doprawiając go solą i pieprzem.
  2. W garnuszku gotujemy jajka na półtwardo lub na twardo – jak kto lubi. Ja swoje gotowałam przez 3,5 minuty od momentu wrzenia.
  3. Na talerzyku wykładamy pieczywo, na nie nakładamy twarożek, posypujemy gęsto rzeżuchą i na to wszystko kładziemy jajko, które jeszcze delikatnie solimy i to wszystko. Smacznego!

Jajko z chrzanowym twarożkiem i rzeżuchą na pumperniklu

Print Friendly

Zobacz także: