W ciągu pracowitego tygodnia nie mam nawet czasu zjeść śniadania w domu, ale za to w weekendy celebruję każdy posiłek. Jajka w kokilkach cieszą oko i podniebienie, to idealny sposób na weekendowe śniadanko!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

2 jajka, 200 g mrożonego szpinaku w liściach, 2 ząbki czosnku, 1  łyżeczka musztardy, 2 łyżki oliwy, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz

WYKONANIE:

  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili podsmażania dodajemy szpinak (pamiętajcie, że przypalony czosnek robi się gorzki, więc nie trzymajcie go zbyt długo samego na patelni).
  2. Podsmażamy szpinak ciągle mieszając, aż się rozmrozi i odparuje nadmiar wody.
  3. Dodajemy musztardę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.
  4. Na dno kokilek wkładamy szpinak, a na wierzch wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem.
  5. Kokilki wstawiamy na dno garnka, do którego wlewamy ciepłej wody z kranu do 3/4 wysokości kokilek, przykrywamy przykrywką i doprowadzamy wodę do wrzenia.
  6. Jajka gotujemy w kąpieli wodnej i parowej, aż białko się zetnie.


Print Friendly

Zobacz także: