Jajka faszerowane to jedna z najbardziej popularnych przystawek w Polsce. Przebój minionej epoki wciąż jest młody. Pamiętajcie tylko aby jajka nie pochodziły z chowu klatkowego kur! Pierwsza cyfra kodu (pieczątki) na jajkach musi być niższa niż 3, bo właśnie 3 oznacza chów klatkowy. Ja jem tylko te  z cyfrą 0!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

4 jajka, 2 duże pieczarki, 1 łyżeczka majonezu, 2 łyżki masła, 1/4 pęczka szczypiorku, sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Jajka gotujemy na twardo i pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Pieczarki kroimy bardzo drobno i przesmażamy na maśle, pozostawiamy do ostygnięcia.
  3. Jaja obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wyjmujemy żółtka.
  4. Żółtka i pieczarki przekładamy do miski, dodajemy posiekany szczypiorek, łyżeczkę majonezu, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Połówki jajek faszerujemy masą pieczarkową.


Print Friendly

Zobacz także: