jagodzianki buleczki z jagodami
Udało mi się jeszcze wczoraj nazbierać jagód choć niewiele, bo to końcówka sezonu, ale na jagodzianki wystarczyło. Mój przepis na jagodzianki jest prosty i szybki. Ciasto nie musi dodatkowo wyrastać, łatwo się z niego formuje bułeczki, które pieką się błyskawicznie i są przepyszne. Z podanych poniżej proporcji wyszło mi 13 małych jagodzianek. Nadmiar zamroziłam. Gdy najdzie mnie nieodparta ochota na coś dobrego, wyjmę bułeczkę z zamrażalnika i wrzucę na chwilę do nagrzanego piekarnika. Znowu będzie ciepła i pachnąca.
 
czas przygotowania: 45 min

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (13 jagodzianek):

  • 3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru + 2 łyżki
  • 200 ml zimnego mleka
  • 15 dag miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka jagód

WYKONANIE:

  1. Jagody dobrze opłukujemy na sicie i pozostawiamy do odsączenia.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 1/4 szklanki cukru i miękkie masło. Rozcieramy masło z cukrem i mąką.
  3. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku i wlewamy do miski. Wyrabiamy jednolite ciasto. Powinno być miękkie i lekko lepiące.
  4. Z ciasta formujemy gruby wałek i kroimy go na około 13 plastrów. Każdy plaster rozpłaszczamy na dłoni i na jego środek kładziemy łyżeczkę jagód i szczyptę cukru. Zlepiamy boki aby zamknąć jagody wewnątrz ciasta i formujemy kulkę.
  5. Kulki układamy na blasze do wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem posypujemy cukrem. Zostawiamy do podrośnięcia na 20 min.
  6. W czasie gdy bułeczki będą rosły nagrzewamy piekarnik do 250st. C.
  7. Pieczemy w gorącym piekarniku przez około 10 minut aby jagodzianki się zrumieniły.
jagodzianki buleczki z jagodami
Print Friendly

Zobacz także: