Jak już skończycie wyjadać poświąteczne resztki z lodówki to wypróbujcie przepis mojej mamy na gulasz z serc drobiowych (zazwyczaj z kurczaków). Danie jest bardzo ekonomicznie, szczególnie dla osób posiadających małych mięsożerców typu kot lub pies, którym można zaserwować  niepożądane części serduszek (tłuszczyk i aorty). Moje koty w każdym razie to uwielbiają i asystują mi wiernie podczas przygotowań. Nic się nie marnuje i wszyscy są zadowoleni  ;-)

czas przygotowania: 3 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (3 osoby)

  • 1 kg serc drobiowych
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pęczek kopru
  • 1/2 litra bulionu drobiowego
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Serca oczyszczamy z żył i tłuszczu, dokładnie płuczemy w wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy czystą wodą. Zagotowujemy, a następnie odcedzamy i lekko przepłukujemy zimną wodą.
  2. Serca wrzucamy z powrotem do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych.
  3. Marchew i seler kroimy w talarki i dodajemy do gulaszu. Gotujemy pod przykryciem, aż mięso i warzywa będą miękkie.
  4. Śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy szczyptę soli i hartujemy gorącym sosem. Mieszaninę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień pod garnkiem i gotujemy odkryty aby sos odpowiednio zgęstniał.
  5. Koper siekamy i dodajemy pod koniec gotowania.
  6. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
PORADY:
  1. Gulasz najlepiej smakuje z buraczkami na ciepło (przepis: http://www.okuchnia.pl/buraczki-na-cieplo/) i kaszą. Polecam kaszę z płaskurki (rzadka odmiana pszenicy), którą można dostać w sklepach z ekologiczną żywnością.
Print Friendly

Zobacz także: