gulasz warzywny w indyjskim klimacie

O gotowaniu w kociołku już pisałam. Nie będę się powtarzać – to bardzo fajna i apetyczna zabawa. Potrawy w nim szybko się gotują, długo trzyma ciepło i wystarczy rozpalić pod nim mały ogień. Myślę, że jeszcze wiele kociołkowych eksperymentów przede mną, a poniżej podaję Wam sprawdzony przepis na wegetariański gulasz w indyjskim klimacie. Sprawdzony, bo gotowaliśmy go już kilkakrotnie i dla siebie i dla przyjaciół.

Oczywiście wszystko można zrobić w domu, w zwykłym garnku.

okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia1 h b. łatwe
  • 1/2 kg obranych ziemniaków
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1/4 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chilli (w/g własnego uznania)
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki ziaren białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 2 strączki kardamonu (wyłuskane)
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól do smaku
  1. Do kociołka/garnka wrzucamy masło i podgrzewamy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy chwilę wszystkie przyprawy.
  2. Gdy zaczną już pięknie pachnieć dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek, papryczkę chilli i znowu chwilę wszystko podsmażamy.
  3. Następnie dodajemy 1/2 litra wody, sól i gotujemy, aż ziemniaki trochę zmiękną.
  4. Dodajemy wtedy pomidory oraz przepłukaną na sitku fasolę i gotujemy wszystko razem kilka minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
  5. Na koniec doprawiamy wszystko solą i podajemy (można dodatkowo podać bagietkę lub inne świeże pieczywo).

gulasz-warzywny-w-indyjskim-klimacie-22

gulasz warzywny w indyjskim klimacie

 

 

Print Friendly

Zobacz także: