grzanka-z-pasta-z-bobu-i-jajkiem-na-twardo-1

Lubicie bób? Ja uwielbiam choć wiem, że niektórym nie odpowiada jego smak, uważają że jest ciężkostrawny lub kaloryczny. Ale to właśnie z nim kojarzy mi się wczesne lato, słońce i wszechobecna zieleń. Pierwszy głód nasycam tym młodym, krótko gotowanym. Skubię go siedząc przed telewizorem albo podjadam w kuchni prosto z garnka. Sprawdza się jako przekąska do pracy lub na piknik. Zastosowań może być wiele, a ja tym razem zrobiłam z niego pastę do kanapek. Podałam ją z jajkiem na twardo na smażonym toście z żytniego chleba. Przyprawiłam młodym majerankiem, który dobrze komponuje się ze wszystkim strączkowymi. To idealne letnie śniadanie!
okuchnia okuchnia2-4 osoby okuchnia30 min łatwe
  • 300 g bobu
  • 30 g ulobionego, b. twardego dojrzewającego sera np. grana padano (lub parmezanu, mazuriano, dziugasa, pecorino)
  • 4-5 łyżek dobrej oliwy
  • 2-3 jajka
  • 4-6 kromek żytniego chleba
  • trochę masła
  • garść świeżego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki, a następnie go obieramy.
  2. Do miksera wrzucamy obrany bób, starty ser, dodajemy 4-5 łyżek oliwy i miksujemy.
  3. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozdrobnionym, świeżym majerankiem.W zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać dodajcie więcej lub mniej oliwy. Możecie także w różnym stopniu zmiksować pastę. Mocno, na gładką masę lub krótko, tak jak ja – wtedy gdzieniegdzie pojawiają się większe kawałki bobu.
  4. Gotujemy jajka na twardo przez 10 min w gotującej wodzie. Wkładamy je do wrzątku. Jajka muszą mieć temperaturę pokojową, te z lodówki po włożeniu do wrzątku od razu pękną.
  5. Na patelni smażymy na maśle kromki żytniego chleba. Aby masło się nie przypalało musimy w początkowej fazie smażenia obracać kromki, tak aby wchłonęły z dwóch stron całe masło.
  6. Na kromki nakładamy pastę z bobu, układamy na nią jajko i całość ozdabiamy dodatkowo gałązką majeranku. Smacznego!

grzanka-z-pasta-z-bobu-i-jajkiem-na-twardo-2

 

grzanka-z-pasta-z-bobu-i-jajkiem-na-twardo-3

Print Friendly

Zobacz także: