grzanki-z-jajkiem-i-szpinakiem

W ostatnią niedzielę śniadanie jadłam w południe, a obiad na kolację. Potrzebowałam trochę odpoczynku, więc czas przepływał mi przez palce. Lubię takie dni. Na to późne śniadanie powstały pyszne grzanki z własnym szpinakiem zapiekane z jajkiem i odrobiną sera. Są proste ale bardzo efektowne. Równie dobrze sprawdzą się jako danie kolacyjne, przystawka czy po prostu przekąska i gwarantuję Wam, że zachwycą Waszych gości. Szczególnie tych, którzy nie jedzą mięsa. Namawiam do wypróbowania.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia20 min b. łatwe
  • 4 kromki pszennego chleba (najlepiej jak największe)
  • 4 duże garście świeżego szpinaku
  • 4 małe jajka
  • 3 małe ząbki czosnku
  • trochę startego sera do posypania (użyłam wędzonego owczego, może być parmezan, mazuriano, bursztyn…)
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
  1. Myjemy i odsączmy szpinak.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę, doprawiamy ją solą i pieprzem, a następnie na krótko wrzucamy czosnek. Ma oddać swój smak ale się nie przypalić.
  3. Następnie wrzucamy szpinak i go przesmażamy, ale niezbyt mocno, bo jeszcze będzie się zapiekał.
  4. Pod grillem opiekamy kromki chleba z dwóch stron, tak aby były chrupiące.
  5. Na kromkach układamy szpinak, tak aby stworzył miseczkę na kanapce.
  6. Do tego wgłębienia w szpinaku wlewamy jajko. Rozbijamy je do płytkiej miseczki i przelewamy na szpinak. W ten sposób nie uszkodzimy żółtka, a gdy stwierdzimy że jajko jest za duże i nie zmieści się do wgłębienia,  to będziemy mogli odlać nadmiar białka.
  7. Jajka przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie posypujemy niewielka ilością drobno startego sera.
  8. Grzanki wstawiamy z powrotem pod grill i zapiekamy kilka minut. Czas zapiekania określa stopień ścięcia jajka, zapieczcie je tak jak lubicie. Smacznego!

grzanki-z-jajkiem-i-szpinakiem_1

Print Friendly

Zobacz także: