grillowane sardynki
 
Grillowane sardynki to drugie, zaraz po suszonym dorszu, charakterystyczne rybne przysmaki Portugalii. Mięso tych rybek jest na tyle wyraziste w smaku, że jedyną stosowaną do nich przyprawą jest sól, a sól soli nie równa… O czym przekonaliśmy się parę miesięcy temu, gdy mieliśmy w kraju „aferę solną”. Od tamtej pory wzięłam chlorek sodu pod lupę, a Portugalia znowu mnie zaskoczyła i w tym temacie.
W miasteczku Aveiro zwanego portugalską Wenecją, ze względu na występujące tam naturalne kanały, od wieków odparowuje się sól z wody morskiej na tak zwanych „patelniach solnych”. Obecnie zachował się niewielki obszar tych pól solnych, stanowiących już tylko atrakcję turystyczną. Nie omieszkałam zatem zakupić woreczka soli by użyć jej do sardynek, żeby były na maksa portugalskie :-)
 
czas przygotowania: 1 h + 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 24 sardynki
  • chleb
  • cytryna
  • oliwa
  • sól morska

WYKONANIE:

  1. Sardynki patroszymy i opłukujemy pod bieżącą wodą.
  2. Nacieramy solą i odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy rybki i ścieramy nadmiar soli.
  4. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony.
  5. Podajemy z chlebem obficie skropione oliwą i paroma kroplami soku z cytryny.
grillowane sardynki
Poniżej zdjęcia „solnych patelni”, oraz miasteczka Aveiro, czyli portugalskiej Wenecji.
Print Friendly

Zobacz także: