cukinia kozi serek

Na imprezie przy grillu, zaraz po pieczarkach z masłem czosnkowym, na stół wjechały grillowane cukinie z serkiem kozim. Skręcone w formie ślimaczków wyglądają bardzo efektownie, a robi się je szybko i prosto. Uwaga! Cukinie łatwo przypalić, więc trzeba pilnować, żeby grill się tylko żarzył. 

czas przygotowania: 15 min

stopień trudności: bardzo łatwe

SKŁADNIKI (10 osób):

  • 5 cukinii
  • 1 serek kozi typu twarożek to smarowania (150 g)
  • sól
  • wykałaczki

WYKONANIE:

  1. Cukinie myjemy i kroimy w podłużne plastry grubości pół centymetra.
  2. Plastry układamy na grillu i posypujemy solą. Podpiekamy z obu stron aby były miękkie i lekko przyrumienione.
  3. Gotowe plastry zdejmujemy z grilla, smarujemy z jednej strony serkiem i zwijamy w postaci roladek, które nabijamy na wykałaczki.
  4. Podajemy jak najszybciej, aby były jeszcze ciepłe.
Serek możemy wymieszać z odrobiną czosnku i szczypiorku, będzie bardziej wyrazisty.
cukinia kozi serek
Print Friendly

Zobacz także: