Bakłażan jest częstym składnikiem dań kuchni prowansalskiej. Przyrządza się z niego nawet pastę ale wg mojej subiektywnej opinii nie jest to coś, co koniecznie chciałabym Wam przedstawić. Ze względu na to, chociażby, że bakłażan jest niezwykle pięknym warzywem i robienie z niego miazgi to, dla mnie, zbrodnia! Na szczęście Francuzi mają też sprytne sposoby na podkreślenie szczególnej urody bakłażanów. Oto i jeden z nich: bakłażan grillowany z czosnkiem i rozmarynem, który też można przyrządzić w piekarniku. Właściwie wszystko jedno gdzie, byle by tylko powoli, w cieple jego miąższ stawał się kremowy i aromatyczny. Polany oliwą i w towarzystwie świeżej bagietki smakuje wybornie, no i czyż nie wygląda oszałamiająco?

 

czas przygotowania: 60 min.

 

stopień trudności: bardzo łatwe

 

SKŁADNIKI (4 porcje):

 

  • 2 bakłażany,
  •  4 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • oliwa,
  • sól i pieprz

 

WYKONANIE:

 

  1. Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, a ich miąższ nacinamy w kratkę za pomocą małego nożyka, tak aby nie przeciąć skórki.
  2. Czosnek kroimy w plasterki, a rozmaryn dzielimy na małe gałązki. Następnie wkładamy te przyprawy w nacięcia w miąższu bakłażana.
  3. Wierzch polewamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C  przez około 45 minut (miąższ powinien być miękki).


Print Friendly

Zobacz także: