Przeziębiłam się, zmogło mnie wiosenne przesilenie. Ból głowy, gorączkę i katar leczę Gripex’em ale potrzebowałam jeszcze niezawodnego poprawiacza nastroju – czekolady, a czekolada w połączeniu z marcepanem to już końska dawka endorfin!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  bardzo łatwe

SKŁADNIKI (2 porcje):

1 szklanka mleka, 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki 30%, pół tabliczki gorzkiej czekolady 80%, mały batonik marcepanowy (25 g), kawałek kory cynamonowej lub 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka cukru

WYKONANIE:

  1. W rondelku rozgrzewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier, cynamon i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień pod rondelkiem na minimalny.
  2. Czekoladę i baton marcepanowy kruszymy na małe kawałki i dodajemy do mleka.
  3. Wszystko podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Marcepan będzie sobie pływał w postaci miękkich kawałeczków.


Print Friendly

Zobacz także: