galette-de-roi-2

Czy wiecie czym różni się święto Trzech Króli we Francji i w Polsce? – Oni pieką ciasto, a my mamy dzień wolny! A że nawet długi weekend nam się z tego zrobił to wreszcie zabrałam się za coś konstruktywnego i też upiekłam ciasto :)
Zwyczaj pieczenia Galette des Rois pochodzi z północnej Francji. Jest to placek z ciasta francuskiego wypełniony masą migdałową. Tradycja nakazuje żeby do masy wrzucić figurkę króla, a temu kto na nią natrafi zakłada się koronę i ogłasza królem dnia. Dawniej używano figurek porcelanowych, a obecnie – z tworzywa sztucznego.  W domowych warunkach figurkę można zastąpić ziarnem fasoli, orzeszkiem, migdałem itp.Migdałka w moim cieście jeszcze nikt nie znalazł, choć prawie połowa już jest zjedzona. Pewnie dopiero jutro objawi nam się król. Choć ja i bez koronacji czuję się królową 😉
okuchnia okuchnia6-8 osób okuchnia60 min
  • płat ciasta francuskiego 25 x 50 cm
  • 120 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu

 

  1. Migdały, cukier, masło, jedno jajko i rum mieszamy dokładnie mikserem na jednolitą masę.
  2. Z ciasta wycinamy dwa okręgi o średnicy 25 cm.
  3. Jeden okrąg przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Masę migdałową rozsmarowujemy na cieście zostawiając wolny 1 cm od brzegu.
  5. Żółtko roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy nim brzeg ciasta.
  6. Masę przykrywamy drugim okręgiem i zlepiamy brzegi przygniatając je widelcem.
  7. Na wierzchu ostrzem noża rysujemy wzorek nie przecinając ciasta, a w środku ciasta robimy dziurkę.
  8. Wierzch smarujemy równomiernie resztą żółtka.
  9. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 20 – 30 minut, aż ciasto się pięknie zrumieni.

galette-de-roi-1

Print Friendly

Zobacz także: