okuchnia Galaretka z białego wina z musem truskawkowym i bitą śmietaną

Kolejny rok dobiega końca… Życzę Wam samych pomyślnych chwil w tym następnym 2013. Oby trzynastka, na przekór wszelkim przesądom, była dla Wszystkich szczęśliwa!

W załączeniu przepis na galaretkę dla dorosłych – z białego wina, musem truskawkowym i bitą śmietaną. To mój sylwestrowy deser.

czas przygotowania:4 h

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (6 osób):

NA GALARETKĘ:

  • 750 ml białego, słodkiego wina (użyłam muscatu)
  • 1 limonka
  • około 6 łyżek cukru (do smaku)
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku
NA MUS TRUSKAWKOWY:
  • 500 g mrożonych truskawek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
BITA ŚMIETANA:
  • 1/2 L słodkiej śmietanki 30% (dobrze schlodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:

  1. Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy do rozmrożenia.
  2. Do rondelka wlewamy wino, wciskamy sok z limonki, wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Cukier najlepiej dodawać stopniowo i próbować czy wino z limonką jest dostatecznie słodkie. Dosypujemy żelatynę i zaczynamy całość podgrzewać na malutkim ogniu ciągle mieszając, do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Staramy się nie przegrzewać zbyt mocno wina i absolutnie nie dopuszczamy do wrzenia! Gotową galaretkę odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Odlewamy sok z truskawek do rondelka, wsypujemy do niego żelatynę i podgrzewamy na malutkim ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia żelatyny.
  4. Truskawki miksujemy z sokiem i ziarnami wyskrobanymi z laski wanilii. Mus truskawkowy rozkładamy na dno pucharków i wstawiamy do lodówki.
  5. Gdy galaretka z wina zacznie już tężeć to delikatnie wykładamy ją na mus truskawkowy. Uwaga! Nie wlewamy płynnej galaretki na mus!
  6. Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  7. Ubijamy śmietanę wraz z cukrem za pomocą miksera (ja używam syfonu do śmietany) i wykładamy na wierzch galaretek.
Print Friendly

Zobacz także: