Frittata z porem, ziemniakami i gorgonzolą

Dziś znowu pomysł na szybkie danie. No, może nie ekspresowe ale na pewno bardzo łatwe. Frittata – idealna na pożywne śniadanie, szybki lunch, prostą kolację. Najlepiej smakuje ciepła, prosto z piekarnika lecz równie dobrze można podać ją jako zimną przekąskę. Frittatę można zrobić praktycznie z wszystkiego: dowolnych warzyw, mięsnych dodatków, ryb zalewając je jajeczną masą. Odrobina pomysłowości, a wszystko wyjdzie smaczne i ciekawe. Ja zrobiłam ją z podsmażonych, z gałką muszkatołową i kurkumą porów, wcześniej ugotowanych ziemniaków, a całość zalałam masą jajeczną z dodatkiem śmietany, na wierzchu ułożyłam kawałki gorgonzoli. Uwielbiam, gdy podczas jedzenia trafiam na takie serowe akcenty. Możecie użyć dowolnego sera, ważne aby był wyrazisty w smaku. Idealny będzie żółty, długo dojrzewający lub wędzony.
Oczywiście muszę zaznaczyć, że pory i ziemniaki to plony z mojej działki. Zebrane czekają na mnie w piwnicy. Wystarczą pewnie do końca stycznia. W składnikach napisałam „dwa średnie pory” – czyli takie sklepowe. Ja użyłam czterech swoich, gdyż zimowe pory za późno posadziliśmy i nie urosły tak duże jak powinny. Smacznego!

czas przygotowania: 15-20 min
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (2 osoby – patelnia 24 cm średnicy):
  • 2 średnie pory
  • 4 małe, ugotowane ziemniaki
  • 40 g gorgonzoli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • kurkuma
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Bardzo drobno siekamy pory, a następnie podsmażamy je na maśle z odrobiną oliwy. Przyprawiamy je dwiema szczyptami gałki muszkatołowej, odrobiną kurkumy oraz solą i pieprzem.
  2. Wcześniej ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki kroimy na cienkie plasterki.
  3. Przygotowujemy masę jajeczną. 5 całych jaj mieszamy w misce z solą, pieprzem oraz dwiema łyżkami kwaśnej śmietany.
  4. Na podsmażonych porach układamy ziemniaki, a następnie wszystko zalewamy jajeczną masą. Na wierzchu układamy kawałki gorgonzoli.
  5. Patelnię wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 8-10 min., w zależności od tego, jak bardzo ścięte jajka lubimy.
  6. Wyjmujemy z pieca frittatę i posypujemy ją pokrojoną natką pietruszki. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego!!
Frittata z porem, ziemniakami i gorgonzolą
Frittata z porem, ziemniakami i gorgonzolą
Warzywka prosto z działkowej piwnicy. Moje własne. Najlepsze!!!!
Frittata z porem, ziemniakami i gorgonzolą
Print Friendly

Zobacz także: