francuskie rożki z pieczarkami i cebulka

Nie uwierzycie! Wiosną kupiliśmy grzybnię pieczarki brunatnej i zrobiliśmy na działce, w cieniu „grzybowy zakątek”. Nazwałam go tak, bo jest tam jeszcze zaszczepiona grzybnia smardza jadalnego i czubajki kani. Jak na razie wyrosły pieczarki i jestem nimi zachwycona. Tylko co zrobić z 8 pieczarkami? Nie miałam pomysłu  ale tylko przez chwilę, bo w lodówce czekało ciasto francuskie i zamarzył mi się przysmak grzybowy z dużą ilością cebulki.
Osobiście wolę pieczarkę brunatną od zwykłej, białej, gdyż ma bardziej leśny posmak. Aby jeszcze to wzmocnić dodałam kilka kawałków, zebranego jesienią i ususzonego, prawdziwka. Celowo używam liczby pojedynczej, bo grzybobranie w zeszłym roku nieszczególnie mi się udało. Mam nadzieję, że nadrobię to tej jesieni!
Specjalnie nie użyłam młodej cebulki tylko starej, gdyż chciałam żeby jej smak był bardzo wyczuwalny. Wyrośnięta cebula pokrojona w duża kostkę i pieczarki idealnie się komponują.

czas przygotowania: ok. 1 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2-4 osoby):

  • paczka chłodzonego ciasta francuskiego
  • 8 wyrośniętych pieczarek brunatnych
  • 2 średnie cebule
  • kilka kawałków suszonego borowika szlachetnego
  • płaska łyżeczka suszonego cząbru
  • 2 łyżki masła i odrobina oleju
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej.
  2. Kilka kawałków prawdziwka zalewamy wrzątkiem, a jak się namoczy miksujemy go na pastę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju i dodajemy cebulę pokrojoną w dużą kostkę.
  4. Czekamy aż cebula się zeszkli, dodajemy zmiksowane prawdziwki, cząber i dosyć dużo pieprzu, a następnie wrzucamy na patelnię pokrojone pieczarki.
  5. Powoli wszystko dusimy i doprawiamy solą. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.
  6. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, na środek każdego nakładamy farsz.  Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, kwadraty składamy na pół po przekątnej, tak aby powstały trójkątne rożki. Brzegi łączymy dociskając końcówką widelca. Rożki się wtedy ładnie skleją. Robimy w nich dwie dziurki aby gorące powietrze miało ujście z ich wnętrza.
  7. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przechowujemy w papierowej torebce aby nie zrobiły się gumowate.
francuskie rożki z pieczarkami i cebulka
francuskie rożki z pieczarkami i cebulka
A oto i moje pieczarki. W żadnym sklepie takich nie ma 😉
Print Friendly

Zobacz także: