We francuskich piekarniach oprócz obowiązkowych bagietek i croissantów pełno jest tart, tartelinek, babeczek i biszkoptów z kremem pâtissière i owocami. Właściwie jest to po prostu waniliowy krem budyniowy ale czyż „crème pâtissière” nie brzmi dużo wykwintniej…?

czas przygotowania: 40 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (na około 10 babeczek):

1 opakowanie ciasta francuskiego, 250 g świeżych owoców sezonowych, 300 ml tłustego mleka, 1 laska wanilii, 3 żółtka, 50 g cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 2 łyżki mocnego alkoholu (koniak, rum itp.), około 1/2 kg łuskanego grochu

WYKONANIE:

  1. Żółtka ubijamy razem z cukrem. Do ubitych żółtek dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę.
  2. Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy do niego rozciętą wzdłuż laskę wanilii i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Gorące mleko wlewamy powoli do żółtek ciągle je mieszając aby nie powstały grudki.
  4. Z laski wanilii wyskrobujemy ziarenka i dodajemy do kremu.
  5. Krem przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje.
  6. Do kremu dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Foremki na babeczki wykładamy ciastem francuskim.
  8. Wierzch każdej babeczki przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i wsypujemy do niej groch.
  9. Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta (około 20 min w 180 st.C).
  10. Ostudzone babeczki wyciągamy z foremek, wypełniamy kremem i posypujemy owocami.


 

Print Friendly

Zobacz także: