omlet-z-poziomkami

Flaugnarde to francuski deser zapiekany z różnego rodzaju owocami (często jest mylony z clafoutis, który przygotowywany jest tylko z dodatkiem wiśni). Jest to rodzaj zapiekanego omletu posypanego cukrem pudrem, podawanego jeszcze na ciepło. Idealnie nadaje się na śniadanie, gdyż jest bardzo prosty w przygotowaniu. Bo cóż trudnego jest w połączeniu w mikserze jajek, cukru i mąki? Jako dodatek użyłam poziomek, gdyż bardzo dużo ich u nas rośnie. Przepis, który wam podaję oparty jest na przepisie Julii Child na clafoutis.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia15 min b.łatwe
  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki
  • 160 ml mleka
  • 2 garście poziomek
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • trochę cukru pudru do posypania
  • trochę masła do wysmarowania naczynia do zapiekania
  1. Poziomki myjemy, osuszamy, a następnie mieszamy z niewielka ilością soku z cytryny. Moje poziomki były dojrzałe i bardzo słodkie, sok z cytryny nadał im trochę wyrazistości.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  3. W misce miksera mieszamy 2 jajka, mleko, mąke i cukier. Dodajemy ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
  4. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem.
  5. Do naczynia wlewamy masę na grubość ok. 1 cm i wrzucamy na nią owoce.
  6. Pieczemy ok. 30-40 min, aż omlet się zrumieni i środek będzie upieczony. Możemy to sprawdzić patyczkiem, po nakłuciu powinien być suchy.
  7. Posypujemy go cukrem pudrem i podajemy gdy jest jeszcze ciepły.

omlet-z-poziomkami_

Print Friendly

Zobacz także: