flaki-wolowe-1

Flaki to dość przewrotna nazwa dla zupy, która zniechęciła wielu nawet tylko do ich spróbowania. Ja nigdy nie miałam oporów ale moja siostra przez wiele lat odmawiała wzięcia do ust choć odrobiny, gdy wreszcie się przełamała to nie mogła uwierzyć, że zmarnowała w swoim życiu już tyle okazji do zjedzenia czegoś tak dobrego. Mi za to flaki kojarzyły się z czymś pracochłonnym, bo miałam przed oczami wspomnienia, jak mama zaczynała robienie flaków od zakupu wielkiego kawałka krowiego żołądka. Na szczęście można już kupić obgotowane i pokrojone flaczki, co znacznie ułatwia pracę. Aczkolwiek ja je i tak raz jeszcze sparzyłam wrzątkiem i opłukałam pod bieżącą wodą dla pewności, że są czyste.
okuchnia okuchnia4-6 osób okuchnia30 min + 5 h gotowania
NA ROSÓŁ:

  • 0.5 kg wołowiny na rosół (szponder, pręga)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

NA FLAKI:

  • 1 kg flaków wołowych obgotowanych i pokrojonych
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 selera
  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • 1 łyżka majeranku
  1. Do dużego garnka wkładamy umyte składniki na rosół, zalewamy dwoma litrami zimnej wody i gotujemy na malutkim ogniu bez przykrycia, aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny łyżką cedzakową. Gotowy rosół przelewamy przez sito do drugiego garnka. Pozostałe warzywa i mięso można wykorzystać na farsz do pierogów.
  2. Obgotowane i pokrojone flaczki dodajemy do rosołu i gotujemy na małym ogniu.
  3. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w paski, a cebulę w kostkę.
  4. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie cebulę, solimy i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa. Przesmażamy je, aż zmiękną, wtedy dodajemy je do flaków.
  5. Zupę doprawiamy przyprawami (bez majeranku) i gotujemy na małym ogniu, aż flaki będą miękkie. Gdyby zbytnio odparowała to dolewamy gorącej wody.
  6. Na koniec, tuż przed podaniem, doprawiamy suszonym majerankiem.

flaki-wolowe-3

flaki-wolowe-2

Print Friendly

Zobacz także: