Fishburger ze świeżego dorsza z dodatkiem kaparów

Słowo „burger” nieodłącznie  kojarzy mi się z fastfood’em i niezdrowym jedzeniem. Pewna amerykańska sieć restauracji, która nie wiedzieć czemu rozprzestrzeniła się po całym świecie, obrzydziła mi to słowo kompletnie. Postanowiłam je odczarować i zaproponować zdrową wersję burgera. Zdrową, bo zrobioną z chudej ryby,  ze świeżymi warzywami, bez zbędnych sosów i tłustych, przesolonych frytek.

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (4 osoby):

  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka korniszonów pokrojonych w kosteczkę
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka marynowanej pepperoni pokrojonej w kosteczkę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy lub oleju dobrej jakości
  • 4 bułki z sezamem
  • pomidor
  • sałata
  • czerwona cebula

WYKONANIE:

  1. Filety z dorsza rozdrabniamy w blenderze do konsystencji mielonego mięsa.
  2. Przekładamy rybę do miski i dodajemy posiekaną cebulę, kapary, korniszony, pepperoni, zioła, sól i pieprz.
  3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i masę dzielimy na 4 części.
  4. Dłonie oprószamy mąką i z masy mięsnej formujemy 4 burgery.
  5. Przekładamy je na około 1 godzinę do lodówki aby stężały.
  6. Rozgrzewamy na patelni oliwę i przekładamy na nią burgery.
  7. Smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony aby się ładnie zarumieniły.
  8. Podajemy na bułce z sałatą, pomidorem i krążkami czerwonej cebuli.
  9. Towarzystwo pieczonych ziemniaków zamiast frytek – mile widziane :-)

Fishburger ze świeżego dorsza z dodatkiem kaparów

 

Print Friendly

Zobacz także: