burger z lososia z sosem chrzanowym

Znakomity burger, prosty i szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny i zdrowy, a gdyby tych zalet było mało to dorzucę apetyczny wygląd. Ciepła kanapka to idealny zastrzyk energii w mroźne dni takie jak dziś. Mimo, że nie lubię marznąć, to cieszę się, że grudzień przywitał nas prawdziwą, zimową pogodą. Podczas porannej przejażdżki autobusem do pracy podziwiałam wzorki wymalowane mrozem na szybie – perfekcyjne motywy roślinne. Pierwszy raz w tym roku ubrałam długie kozaki i zastanawiałam się kiedy mi się ta zimowa elegancja znudzi. Obstawiam, że dam radę do Nowego Roku, potem zima zaczyna mi lekko doskwierać, w lutym mam szczerze jej dosyć, a w marcu wpadam w szał, gdy widzę padający śnieg. Tymczasem cieszę się ze zbliżających się świąt i zaczynam rozmyślać nad menu…

czas przygotowania: 0,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI (2 osoby):

  • 300 g filet z łososia
  • 1 mała cebulka
  • 3 – 4 korniszony
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki startej, suchej bułki
  • bagietka lub dwie ciabatty
  • 1 mały kubek jogurty greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 2 garście rukoli
  • 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • krążki jednej małej cebuli do podania
  • sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

  1. Filet z łososia rozdrabniamy.
  2. Cebulę i korniszony bardzo drobno kroimy i dodajemy do ryby.
  3. Całość mieszamy z jajkiem i bułka tartą. Doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  4. Formujemy burgery dopasowane kształtem do pieczywa.
  5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto.
  6. Do miseczki przelewamy jogurt grecki, dodajemy majonez, chrzan, sok i skórkę z cytryny oraz sól. Mieszamy razem aby otrzymać sos. Ilość chrzanu dobierzcie indywidualnie – w/g upodobań smakowych.
  7. Pieczywo przekrawamy wzdłuż, dolną część smarujemy sosem, kładziemy garść rukoli, na nią kotlet rybny a na wierzch krążki cebuli. Kanapkę przykrywamy górną częścią pieczywa i wcinamy ze smakiem :-)
burger z lososia z sosem chrzanowym
Print Friendly

Zobacz także: