Na jednej patelni kurczak, na drugiej – sos i obiad gotowy!

czas przygotowania: 30 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (4 porcje):

0,5 kg filetów z kurczaka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów, 1 słoiczek (200 g) karczochów w zalewie, świeża bazylia, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i cukier do smaku

WYKONANIE:

  1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni grillowej.
  2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Podczas smażenia ciągle mieszamy aby czosnek się nie przypalił, bo potrawa zrobi się gorzka.
  3. Do cebuli dodajemy pomidory i karczochy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Całość dusimy 15 minut.
  4. Filety układamy na talerzu, polewamy sosem i ozdabiamy listkami bazylii.


Print Friendly

Zobacz także: