filety z kurczaka w sosie pomidorowym z parmezanem okuchnia

Kolejne danie z serii prostych i smacznych, we włoskim stylu, idealne do podania z makaronem. Bardzo brakuje mi lata i ciągle mam ochotę na pomidory. Użyłam tych z puszki i tęsknię za swoimi, prosto ze szklarni. Dodanie śmietany do pomidorów sprawia, że sos jest delikatny i aksamitny, zaś starty parmezan nadaje mu charakteru. Można użyć dowolnego sera, ale takiego długo dojrzewającego, wyrazistego w smaku. Filety  zjadłam z makaronem ale myślę, że równie dobrze powinny smakować z ryżem. Gdyby było lato podałabym je z sałatą… niestety jest jeszcze zima, a wiosna jest jeszcze nieśmiała.

czas przygotowania: 1,5 h

stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI ( 3 – 6 osób):

  • 6 filetów pojedynczych filetów z kurczaka, czyli 3 podwójne
  • 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie świeże)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g parmezanu (lub innego b. twardego dojrzewającego sera – grana padano, pecorino, mazuriano)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki chili
  • pieprz, sól i cukier
  • oliwa
WYKONANIE:
  1. Filety myjemy i osuszamy.
  2. Dwie łyżki oliwy mieszamy  z solą, chili i łyżeczką suszonego oregano i marynatą nacieramy mięso. Pozostawiamy je na godzinę na blacie.
  3. Cebulę i czosnek drobno siekamy i smażymy na oliwie do zeszklenia. Dodajemy pomidory, trochę wody (około 50  – 100 ml) , doprawiamy suszonym oregano (1 łyżeczkę), pieprzem i cukrem (jeśli pomidory są zbyt kwaśne). Dusimy na średnim ogniu przez około 10 minut.
  4. Parmezan ścieramy na tarce o małych oczkach.
  5. Do sosu dodajemy śmietanę, połowę sera i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą.
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy filety z obu stron na dużym ogniu, tylko do zrumienienia. Ważne jest aby nie przesmażyć filetów, gdyż będą potem suche. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy resztą sera.
  7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekamy około 30 minut bez przykrycia.
  8. Podajemy z makaronem, posypane świeżym oregano.
filety z kurczaka w sosie pomidorowym z parmezanem okuchnia
Print Friendly

Zobacz także: