kurczak w sosie chrzanowym

Kurczaka w sosie chrzanowym lubię, często robię i polecam. Szczególnie teraz, w okolicach Wielkanocy, gdy każdy ma chrzan w lodówce. Grilowane filety w gęstym, kremowym sosie podaję z ziemniakami z wody i surówką ze świeżo startych warzyw, marchewki, pora lub selera. Dosłownie pół godziny pracy i obiad gotowy.
okuchnia okuchnia2-3 osoby okuchnia30 min b. łatwe
  • 2 filety z kurczaka czyli 1 pierś
  • 1 kubeczek kwaśnej śmietany 18% lub 22%
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka chrzanu (do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny (do smaku)
  • świeży majeranek (dowolnie)
  • sól i pieprz, szczypta cukru (do smaku)
  1. Filety myjemy i kroimy na duże kawałki.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Filety smażymy z obu stron na patelni grilowej, na dużym ogniu, żeby szybko się zrumieniły, ale nie wyschły.
  4. Na patelni lub w płaskim rondlu rozgrzewamy masło. W roztopionym maśle rozprowadzamy łyżkę chrzanu i dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z  cytryny i szczyptą cukru.
  5. Filety przekładamy do sosu i dusimy przez 5 – 10 minut.
  6. Przed podaniem posypujemy świeżym majerankiem.

kurczak w sosie chrzanowym

Print Friendly

Zobacz także: