kurczak-w-sosie-z-kaparami-2

Przepis z serii prostych i efektownych – soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem kaparów. Proste danie, szybkie w wykonaniu, a jednocześnie smaczne i eleganckie. Takie w francuskim stylu. Sos śmietanowy na winie jest podstawą tej kuchni, można go doprawiać na różne sposoby, np. dodając suszonych pomidorów, ziół, musztardy czy chrzanu i podawać z drobiem lub rybami. Jako dodatek do takiego dania będzie pasował makaron, ryż lub warzywa gotowane na parze. Ja użyłam makaronu typu łazanki, ale rurki, świderki czy kokardki też dadzą radę.
okuchnia okuchnia2 osoby okuchnia30 min
 
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 150 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2-3 łyżki kaparów
  • 1 dość duży ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  1. Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim filety z obu stron, na średnim ogniu, aż się ładnie przyrumienią (około 5 minut z każdej strony). Nie przeciągamy smażenia zbyt długo, żeby mięso nie zrobiło się suche.
  3. Kurczaka zdejmujemy z patelni, nakrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Na pozostałym na patelni tłuszczu, przez krótką chwilę podsmażamy czosnek, a następnie zawartość patelni deglasujemy białym winem. Gotujemy wino, aż się zredukuje jego ilość o połowę. Wlewamy powoli śmietankę do wina i ciągle mieszając gotujemy sos aż zgęstnieje.
  5. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy odsączone z zalewy kapary.
  6. Kurczaka chwilę podgrzewamy w sosie i podajemy z wybranymi dodatkami. Ja użyłam łazanek.

kurczak-w-sosie-z-kaparami-1

Print Friendly

Zobacz także: