okuchnia chrusciki

Zastanawiam się czy faworki są znane również w innych krajach, czy to tylko duma polskiego cukiernictwa? Bo przepis jest genialny –  z kilku podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w domu i bez szczególnych umiejętności kulinarnych można całkiem szybko wyczarować górkę chrupiących słodkości!

czas przygotowania: 60 min

stopień trudności:  łatwe

SKŁADNIKI (talerz faworków uwidoczniony na zdjęciu + kilka, które nie przetrwały do sesji zdjęciowej):

2 szklanki mąki, 5 żółtek, 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki spirytusu lub wódki, cukier puder do posypania, 1 litr oleju do smażenia, 1/2 obranego, surowego ziemniaka

WYKONANIE:

  1. Z mąki, żółtek,  śmietany i spirytusu zagniatamy ciasto tak twarde jak ciasto na pierogi. Dokładnie je wyrabiamy, a następnie uderzamy wałkiem ze wszystkich strony aby się napowietrzyło.
  2. Na stolnicy lekko wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak się da. Wykrawamy z niego pasy szerokości około 2 cm i dzielimy je na odcinki o długości około 6 cm. Na środku każdego odcinka przecinamy wzdłuż otwór przez który przewlekamy jeden jego koniec tak aby uzyskać kształt chruścika.
  3. W szerokim rondlu lub głębokiej patelni  rozgrzewamy olej,wrzucamy do niego pół obranego ziemniaka, co pomaga przy smażeniu.
  4. Chruściki wkładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  5. Osączamy je na ręczniku papierowym i układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem.


Print Friendly

Zobacz także: